ظروف نچسب از ظروفی هستند که در هر آشپزخانه ای وجود دارند و از محبوبیت بالایی در میان ظروف پخت و پز برخوردارند. این ظروف انواع مختلفی دارند که یکی از معروف ترین آنها تفلون است که به عنوان اولین ظروف نچسب وارد بازار لوازم آشپزخانه شد و پس از آن با پیشرفت صنعت ساخت، ظروف نچسب دیگری مانند ظروف چدنی، سرامیکی و گرانیتی وارد بازار شدند که در واقع خاصیت نچسب بودن این ظروف به دلیل پوششی است که هنگام ساخت روی سطح داخلی آنها را می پوشاند. این ظروف از جنس آلومینیوم یا چدن هستند که توسط روکش نچسب مانند تفلون یا سرامیک و گرانیت که به صورت رنگ و در پنج لایه روی آنها اسپری می شود پوشیده می شوند. این روکش ها ممکن است به مرور زمان دچار آسیب شده و به صورت رنگ از روی ظروف پاک شوند بنابراین مراقبت از آنها اهمیت زیادی در طول عمر و ماندگاری آنها دارد در این بخش از سایت رابیما با عنوان راهنمای استفاده از ظروف نچسب، شما را با انواع ظروف نچسب و نحوه استفاده صحیح از آنها راهنمایی خواهیم کرد تا بتوانید بهترین استفاده را از این ظروف داشته و به مدت طولانی تری آنها را در آشپزخانه خود داشته باشید.
ظروف نچسب و کاربرد آنها
ظروف نچسب ظروفی هستند که از نوعی پوشش تفلونی با نام تجاری پلی تترافلوئورواتیلن ساخته می شوند. تفلون ماده ای شیمیایی متشکل از اتم های کربن و فلوئور است که نخستین بار در سال 1938 توسط شخصی به نام پلانک در شرکت دوپونت آمریکا کشف شد و با همین نام تجاری وارد صنعت غذا و پزشکی شد. در واقع اولین ظروف نچسبی که به آشپزخانه ها آمد ظروف تفلون بودند ولی رفته رفته با پیشرفت صنعت انواع ظروف نچسب مانند ظروف چدن، سرامیک، گرانیتی طراحی و تولید شدند که از لایه های قوی تر و بهتری برای پوشش دهی و خاصیت نچسب استفاده کردند. پوشش نچسب باعث ایجاد سطح نچسب، غیر واکنشی و غیر اصطکاکی در ظروف پخت و پز می شود که می تواند آشپزی را راحت تر کرده و روغن کمتری هنگام تهیه غذا مصرف کند، در نتیجه غذا سالم تر تهیه شده و همچنین هنگام شست و شو نیز راحت تر تمیز می شوند. برای پختن برخی از غذاها مانند ته چین نیز به ظروف نچسب نیاز است تا به صورت قالبی از ظرف جدا شود.

انواع ظروف نچسب
همان طور که گفتیم ظروف نچسب با توجه به نوع پوشش نچسبی که در آنها به کار رفته انواع مختلفی دارند، مانند ظروف تفلون، سرامیکی و گرانیتی که هر کدام ویژگی های خود را دارند ولی جنس اکثر ظروف نچسب از آلومینیوم یا چدن است.
ظروف تفلون
ظروف تفلون از پوشش لایه ای ماده ی پلی تترافلوئورواتیلن (PTFE) یا همان تفلون ساخته شده اند که ماده ای غیرسمی، عایق الکستریسیته، مقاوم در برابر حرارت کافی و ضد اصطکاک است و فقط زمانی می تواند مواد سمی آزاد کند که در دمای بالاتر از 300 درجه سانتی گراد در معرض حرارت قرار بگیرد و زمانی که تابه یا قابلمه ی خالی روی حرارت باشد، که در این صورت پوشش نچسب ظرف، دودی را ایجاد می کند که سمی و مضر است.
ظروف سرامیکی
ظروف سرامیکی نیز از یک لایه نچسب مانند تفلون ولی مقاوم تر از آن ساخته می شوند در واقع پوششی از سرامیک روی سطح داخلی این ظروف وجود دارد که مضرات موجود در تفلون را ندارد و مقاومت بیشتری نیز در برابر خط و خش نسبت به تفلون دارند.
ظروف گرانیت
ظروف گرانیتی هم نسبت به ظروف تفلون و سرامیکی دارای پوشش قوی تری هستند و در واقع ترکیبی از ظروف تفلون و سرامیکی و مزایای آنها را دارند و در عین حال معایبی که در ظروف تفلون و سرامیکی وجود دارد در این ظروف برطرف شده، شکل ظاهری این ظروف شبیه به سنگ گرانیت، یعنی به صورت خال خال است، به همین دلیل این ظروف به ظروف گرانیتی شناخته شدند و بر خلاف تصور برخی، این ظروف از گرانیت ساخته نشده اند و تنها به دلیل شکل ظاهری شان به این صورت نامیده شده اند.

نحوه مراقبت و نگهداری از ظروف نچسب
همانطور که گفتیم ظروف نچسب با استفاده از پوشش های نچسب که به صورت رنگ روی آنها اسپری می شود ساخته می شوند و این پوشش در اثر استفاده نادرست و عدم رعایت نکات لازم در نگهداری آنها، ممکن است از بین رفته و دچار آسیب شود که برای جلوگیری از این امر لازم است راهنمای استفاده از ظروف نچسب و نحوه نگداری درست از آنها را در نظر بگیرید که این نکات عبارتند از:
قبل از اولین استفاده از ظروف نچسب آنها را با یک اسکاچ نرم و مایع ظرفشویی با آب گرم شسته و سپس خشک نمایید و بعد از خشک کردن چند قطره روغن مایع درون ظرف ریخته و با یک پارچه تمام سطح داخلی ظرف را روغن کاری کنید و سپس دوباره با مایع ظرفشویی بشویید.
هنگام آشپزی با ظروف نچسب از شعله مناسب که شعله کم و متوسط است استفاده کنید زیرا شعله زیاد گاز می تواند به ظروف شما آسیب بزند و باعث سوختگی بدنه ظرف شود
برای جلوگیری از ایجاد خط و خش در ظروف نچسب از قاشق های فلزی استفاده نکنید و از کفگیر ملاقه های چوبی، سیلیکونی یا تفلون استفاده کنید.
برای شست و شوی ظروف نچسب از ابر و اسکاچ های نرم استفاده کنید و از اسکاچ ها و سیم های زبر و خشن برای شست و شوی این ظروف خودداری کنید.
ظروف نچسب را به صورت خالی روی حرارت قرار ندهید و حتما قبل از قرار دادن این ظروف روی اجاق، روغن یا مواد غذایی را داخل ظرف بریزید.
هنگامی که ظروف نچسب داغ هستند به یکباره آنها را درون آب سرد قرار ندهید.
از چاقو و وسایل تیز در ظروف نچسب استفاده نکنید.
برای نگهداری از ظروف نچسب، آنها را درون هم قرار ندهید زیرا این کار باعث آسیب رسیدن به سطح نچسب آنها می شود، برای نگهداری این ظروف درون کابینت از پارچه و حوله نرم بین ظروف استفاده کنید.
با اینکه برای شست و شوی ظروف نچسب می توانید از ماشین ظرفشویی استفاده کنید ولی بهترین راه برای شست و شوی این ظروف، شست و شو با دست است زیرا دمای بالا و برخی از شوینده های نامرغوب ماشین ظرفشویی موجب آسیب به روکش آنها می شود.
هنگام شست و شوی این ظروف از تمیز شدن کامل سطح ظرف مطمئن شوید زیرا باقی ماندن هر گونه مواد غذایی روی ظروف نچسب باعث می شود این آلودگی ها به عمق ظرف نفوذ کرده و کربن ایجاد کند.
اگر روکش نچسب این ظروف از بین رفته یا دچار آسیب شده باشد از آنها استفاده نکنید.